[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Francuskie ciasteczka z morelami 

Mmmmniam 

Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: 20 min


Składniki na 12 porcji
 


Ciasto:

 

 

150 g twarożku

 

 

1/2 szklanki cukru

 

 

1 jajko

 

 

sól

 

 

6 łyżek oleju

 

 

1,5 szklanki mąki

 

 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 


Nadzienie:

 

 

250 g serka homogenizowanego

 

 

60 g cukru

 

 

opakowanie cukru waniliowego

 

 

2 żółtka

 

 

1 kg świeżych moreli (lub z puszki)

 

 

cukier puder do posypania

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Twarożek odsączyć na sitku, wymieszać z cukrem, jajkiem i solą. Mieszając, dodawać olej, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto nakryć i odstawić na 10 minutek.

 

 

 

 

2.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować, zagnieść i znów odstawić na 10 minut. Ciasto to powinno byc trzykrotnie rozwałkowane i zagniatane.

 

 

 

 

3.

Rozwałkowane ciasto pokroić na 12 kwadratów o bokach 10 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem pergaminowym.

 

 

 

 

4.

Serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszać. Morele przepołowić, wyjąć pestki, zdjąć skórkę. Na każdy kawałek ciasta nałożyć trochę kremu i połówke moreli.

 

 

 

 

5.

Zgiąć rogi cista do środka i przycisnąć. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

 

 

 

6.

Dla dekoracji posypać cukrem pudrem.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]